Een weekendje Appelscha.

Uiteindelijk was ik zo'n 5 dagen in Appelscha. Ik ben wezen grasduinen in het archief, heb wat geholpen met de digitalisering maar ook het dorp en het bos in geweest. De omgeving rond de camping "tot vrijheidsbezinning" is prachtig. Naast het ontdekken van historie, ook veel paddestoelen gevonden.

Een vroeg anarchistisch netwerk collectief, De Zwarte Ster

Een van de beheerders van het archief wist een stukje dat ik wellicht wel interresant zou vinden, of raad mee zou weten. Een computer collectief uit 1988. In een folder met pamfletten kreeg ik een uitdraai op 'kettingpapier' te zien en een flyer. De uitdraai bevatte een deel van de structuur en wat geschiedenis van een BBS in rotterdam; "De zwarte ster". Een expliciet progressief/anarchistisme gericht BBS met connecties in diverse andere collectieven.

De flyer heb ik gefotografeerd en op een aparte pagina gezet over het project.

Vroege rapportages van de Pinksterlanddagen

Wellicht wel typisch, er is weinig door de organisatoren beschreven of bewaard gebleven, maar de nederlandse geheime dienst (CID) maakte uitgebreide rapportages van de pinksterlanddagen. Ze zijn helaas ook niet meer zo goed te lezen. [1] Ook interresant is om te lezen dat in 1927 de pinkster mobilisatie gespleten was met een deel in Enschede en een ander deel in Assen. De 2e werd mooi samengevat met "Het geheele congres, of liever gezegd de kampeerbeweging, was op enkele uitzonderingen na een zwijnenboel. Alles sliep hoogst kameraadschappelijk bij elkaar; liefst bij elke jongen een meisje." Klinkt alsof het een goed feest was [3]. De 3e in 1926 waren weer in Soest en een stuk internationaler, opmerkelijk wellicht dat Jo de Haas hier centraal was, welke in op de 4e bij de afsplitsing in Assen zat [4].

Ook nog een mooie samenvatting gevonden van anarchistische bewegingen.

Conclusie

De camping is een fijne lokatie en er valt heel veel te vinden, heb nog enkele materialen die ik wellicht later nog ga gebruiken. Veel posters, maar ook namen van personen en collectieven om te onderzoeken. Nu weer thuis en verder met andere dingen ook.